övre juktådalen

Övre Juktådalen är främst känd för två saker, Viktoriakyrkan och öringfiske i världsklass. Men dalgången bjuder på mycket mer, både kultur och natur. Under 1900-talets andra hälft var dalgången som mest befolkad och det finns fortfarande några bofasta kvar. På 30-talet när Viktoriakyrkan byggdes i väglöst land, så levde endast några få personer i dalen. Fisket spelade då stor roll och var nödvändigt för att överleva vintern.

Ännu spelar fisket en stor roll i dalgången. På vintern lockar de grova rödingarna till ismetet på de stora sjöarna. Sommaren lockar flugfiskefantaster och andra sportfiskare till Juktån. Delar av ån räknas in bland Sveriges förnämsta flugfiskevatten. Men dalgången bjuder på många andra upplevelser. Utmed hela ån växer gammal tallskog som bjuder på urskogskänsla. En fika vid något vindskydd och promenad längs ån rekommenderas. Ett stopp vid den gamla bosättningen Åkernäs är också ett måste. Förutom fiskestigarna längs ån så finns det många alternativ för den vandringslystne. Det går vandringsleder mot både Brånaberg/Boksjön och Kraipe/Kraddsele vid Vindelälven. Eller varför inte ta stigen från Rastiselet upp mot Tallträsk. Dalen är ju inte bara ett eldorado för den fiskeintresserade! Det finns också många trivsamma utflyktsmål.

Åkernäs

Ett restaurerat nybygge som ligger lätttillgängligt från vägen, vid stranden av Överstjuktan. Det finns en enkel eldplats nere vid stranden. Ta med egen ved och elda försiktigt.

Viktoriakyrkan

Från parkeringen är det 10 minuters vandring via hängbron över Juktån fram till den vackert belägna kyrkan. Du kan läsa mer om Viktoriakyrkan här.

Leden från Kraipe/Kraddsele

Gå en bit av kyrkstigen när du besöker Viktoriakyrkan. Hela leden är 24 km och du kommer fram till Vindelälven vid Kraddsele.

Metsbäckens utlopp i Juktån

Ett bra ställe för en fika vid ån eller som utgångpunkt för fiske. Stigen ner till rastplatsen tar ca 10 minuter och kan bitvis vara lite blöt.

Rastiselet

Förutom fiske så finns här ett vindskydd och en hängbro som tar dig över till den gamla ”Fjällägenheten” på åns norra sida. Här startar också stigen upp mot Tallträsket och Vapsberg, ett fjälljordbruk i väglöst land.

Boetelforsen

En av Juktåns vackraste forsar, perfekt plats för en fika! Här finns även ett vindskydd och en grillplats.

Hitta hit

Kör väg 1132 mot Flakaträsk/Slussfors i ca 5 mil. När du passerat över Juktån svänger du höger vid portalen, in på en grusväg. Vägen går invid sjön Fjosoken och Juktån, bitvis genom urskogsliknande gammal tallskog.

Koordinater portalen Övre Juktådalen: WGS84: 65° 28′ 59.62″N, 16° 53′ 50.81″E WGS84 decimal (lat, long): 65.48323, 16.89745 SWEREF99 TM: N:7263634.772, E:587847.205