För dig som besöker oss

Visit Vindelälven är Sorsele kommuns officiella hemsida för turistisk information. Välkommen hit!

För dig som besöker oss

Visit Vindelälven är Sorsele kommuns officiella hemsida för turistisk information. Välkommen hit!

För dig som besöker oss

Visit Vindelälven är Sorsele kommuns officiella hemsida för turistisk information. Välkommen hit!

Destinationer

 

Tre destinationer i en

Sorsele kommun utgörs av ett område som är nästan lika stort som hela Kreta. Det är dessutom en av de minst befolkade kommunerna i Sverige. Kommunen sträcker sig från fjällen längs den norska gränsen ända ner till mitten av Lappland. I den ena änden av kommunen finns den turistiska destinationen Gargnäs, en by som ligger på ett näs mellan två olika vattendrag. I den andra änden finns den pittoreska fjällbyn Ammarnäs. Avståndet mellan Ammarnäs och Sorsele är 90 kilometer, och mellan Sorsele och Gargnäs är det 48 kilometer. Det tar nästan två timmar att åka från Ammarnäs till Gargnäs med bil.

AMMARNÄS

Enligt somliga är Ammarnäs byn där vägen tar slut. Det är nämligen där väg 363, som går från kusten längs Vindelälven ända in i den svenska fjällvärlden. Men det beror på vem du frågar. Det kan också, säger andra, vara platsen där allting har sin början — som Vindelälven, väg 363 eller äventyret i Vindelfjällen.

Det finns ett flertal historiska riksintressen i byn, som den samiska kyrkbyn Lapplassen. Potatisbacken, som är den plats där mandelpotatisen växer som bäst, används fortfarande efter några hundra år. Ammarnäs är en liten fjällby med ett stort hjärta och mycket charm, och den har allt du skulle kunna behöva. Antingen är du född där, eller så har du flyttat dit permanent tack vare allt byn har att erbjuda — ett fiske i världsklass, vandringslederna, den samiska kulturen, utomhusaktiviteterna och den hållbara, lugna livsstilen. Eller till och med byns generositet och vänlighet som är utöver det vanliga.

GARGNÄS

Gargnäs ligger vacker till på ett näs mellan Hemsjön och Gargån, omkring fem mil från Sorsele. För att vara en liten by finns det mycket att hämta. Där finns affär, flera boendeanläggningar, pizzakvällar på den lokala campingen, en restaurang, en minigolfbana, badplats, uthyrning och bra fiskevatten. Men framför allt är det en plats där du kommer att behandlas som om du bodde där. Gargnäs är en fin och generös plats.

Gargnäs ligger i skogslandet, och det innebär att den till viss del är präglad av vår närhistoria. Här kan du se lämningar från skogsbruket, som flottningen och cyklingsleder. De öppna landskapen, åarna och bäckarna och skogarna och sjön gör Gargnäs lämpat för en hel del aktiviteter. Hyr en kanot, anlita en flugfiskeguide, fiska på egen hand, åk skidor längs älven, eller ta en hundspannstur. Det finns några välkända vattendrag för harr-, lax- och öringfiske i och omkring Gargnäs.

SORSELE

Sorsele är destinationens centralort och den största byn i kommunen. Men även här är naturen både närvarande och levande: går du på promenad genom byn så kommer du med stor sannolikhet att gå på strandpromenaden längst älven. Stora delar av Sorsele ligger nämligen på en holme i mitten av Vindelälven. Det idylliska läget vid älven innebär att det finns bra fiske även i närområdet. Det finns också aktiviteter tillgängliga, som cykling och båtturer. Det finns dessutom trevlig shopping här också — en uppskattad och välbesökt järnaffär, ekologisk och lokaltillverkad hudvård och allt du kan tänkas behöva för att laga mat utomhus.

Det här är en plats du kan upptäcka till fots, på en cykel eller turbåt på sommaren, eller en spark, ett par skidor eller en skoter under vintern. Isfiske är en populär aktivitet hos lokalbefolkningen. Sitt ner med en kopp kaffe på ett av caféerna, gör ett besök på hembygdsgården eller bara promenera omkring. Om du bor här har du alla möjligheter att göra lite vad du vill.

Ammarnäs

Sorsele

Gargnäs