Gargån

gargån

I skogslandet och i Gargån har flottningsepoken haft sina landmärken med cykelstigar och dammar. Vandring på stenhällar och i skogen längs älven är kulturellt intressant och bjuder på naturupplevelser, även för de som inte fiskar.

Gargån är ett av Vindelälvens största biflöden. Från Gargaure vid den norrbottniska gränsen ringlar den sig fram genom skogsmarker och myrar ned till Vindelälven vid Laxselet. Ån har genom åren dock påverkats hårt av flottning och skogsbruk. Stora insatser har gjorts vid flottningsåterställningar och Gargån har fått ett rejält ansiktslyft, något som har visat sig mycket positivt för öringen. Flugfiskesträckan från dammen i Jorbokksforsen ned till fallet i Trollforsen har på senare år producerat mängder av fin öring.

Harrfisket har även under samma tid gett mycket fina fångster, men inte de riktigt stora individerna. Harr kring 7-8 hekto är vanligt, men över 1 kilo är däremot ovanligt. Bästa fiskeperioden i ån är under tidig vår fram till mitten av juli.

Hitta hit

Gargån är lättast att nå från vägen mellan Aha och Gargnäs eller från skogsbilvägen på östra sidan om ån. Även den går från Aha.

Koordinater, parkeringen invid vägen, Trollforsen: WGS84: 65°24’46”N, 17°53’57”E WGS84 decimal (lat, long): 65.412862, 17.899217 SWEREF99 TM: N:7257565 E:634566