Gimegolts

Gimegolts

Ungefär en och en halv mil utanför Sorsele samhälle hittar du Sorseles eget Grand Canyon: Gimegolts naturreservat. Gimegolts är en 1,5 kilometer lång dalgång med upp till 25 meter höga, lodräta väggar. Själva reservatet bildades 1995 och är 19 hektar stort. Dalgången uppkom genom att vatten från smältande inlandsis frigjorts och har skurit sig djupt ner i berget. Isälvens lopp går att följa från Kvarnforsen i Laisälven, genom Loitoträsken och vidare till Gargåns topp. Genom att studera isräfflor inne i dalgången har man konstaterat att den är äldre än den senaste istiden.

Vandringen går genom ett fascinerande vildmarkslandskap med urskogskänsla. Vid slutet av stigen finns ett vindskydd och en eldstad. Väl framme väntar en makalös vy, så du bör ha kameran nära till hands. Däremot kan det vara bra att vara lite extra försiktig vid de branta klipporna. 

Vid Gimegolts finns mycket att upptäcka, som storslagna vyer, rik växtlighet och ett varierande fågelliv. Ta dig tid att ströva omkring och utforska områdets små och stora vyer. Gimegolts är skyddat som naturreservat och omfattas av särskilda regler. Det är bland annat förbjudet att elda bortsett från i den iordningställda eldplatsen, att tälta eller framföra motordrivet fordon inom området.

Naturreservatet har tillkommit både för den skarpa dalgången, en så kallad kursu och för det rika växt- och fågellivet. På myrarna i kursun kan du till exempel hitta taigastarr och lappranunkel.

Hitta hit

Kör E45 mot Arvidsjaur en dryg mil. Vid Heden är det skyltat, sväng vänster mot Fjällnäs. Efter ca 4 km grusväg visar en träskylt vänster. Kör 1,3 km och parkera vid skylten vid stigen mot Gimegolts. Från parkeringen är det 1,5 km medelsvår vandring efter en skogsstig.

Koordinater vindskyddet: WGS84: 65°35’16”N, 17°45’9”E WGS84 decimal (lat, long): 65.587663, 17.752391 SWEREF99 TM: N:7276727 E:626903