Blomsterlottas trädgård

blomsterlottas trädgård

På 1920-talet började Charlotta Berglund tillsammans med sonen Alfred att anlägga sin blomstrande lustgård i Ammarnäs fjällmiljö. En trädgård med tusentals växter.

Alfred som var språkbegåvad hade en omfattande brevkorrespondens med hela världen. På så sätt kunde plantor och frön anlända per post till fjällbyn Ammarnäs. Och den utåtriktade Lotta fick besökare att vallfärda hit för att beskåda mirakelträdgården på fjället.

Tack vare ett restaureringsprojekt har en skärva av den ursprungliga trädgården byggts upp. Som besökare ska man få en uppfattning om hur trädgården en gång sett ut. Andra delar har medvetet lämnats i förvildat skick för att illustrera hur naturen återtar det som inte vårdas. Här blommar syrenerna i mitten av juli tillsammans med nordisk stormhatt med snöklädda fjäll i bakgrunden. Imponerande och vackert.

I ladugården finns en utställning som berättar om en makalös trädgård på en osannolik plats och människorna som skapade den. Kom och låt dig inspireras av Lottas motto: ”Tänk ändå, va lätt allting ha för å väx här”.

Hitta hit

Från Ammarnäs så kör du mot Tjulträsk och svänger höger upp mot slalombacken i utkanten av byn. Parkera vid skidliften och promenera den sista biten upp till Blomsterlottas. Om du promenerar så är det cirka 2 kilometer från byn. Utsikten från Blomsterlottas är bedårande, så ta med fika.

Koordinater, parkeringen vid skidliften: WGS84: 65°57’40”N, 16°10’59”E WGS84 decimal (lat, long): 65.961131, 16.183103 SWEREF99 TM: N:7316085 E:553776

Blomsterlottas

Blomster-Lottas trädgård