Fiska i sorsele kommun
Många kallar Sorsele för ett fiskeparadis. Om det beror på närheten till fiske i världsklass, de otaliga variationerna i sjöar, älvar och mindre bäckar eller att det finns vatten som erbjuder någonting för alla, det lämnar vi osagt. Men vi kan lova att för en fiskare så erbjuder vi oändligt med möjligheter till riktigt bra fiske — både efter öring, harr, röding, gädda och lax.
Alla önskar vi väl någon gång att få fly vardagens bestyr, om så bara för en stund. Här i Sorsele finns mycket av det mesta — oavsett om ni är ett gäng inbitna flugfiskare som letar efter vatten där ni har stora möjligheter att få vara ensamma, en familj som vill slippa vardagsstressen eller kanske ett företag som letar en lämplig plats för konferensmöjligheter.
Vi brukar ofta skämtsamt säga att vår kommun rymmer oändligt med vatten. Det är kanske helt sant med tanke på att det är svårt att hinna med att fiska i alla vatten under en livstid, även om man lägger all ledig tid på det. Vi uppmanar dig åtminstone att göra ett besök och själv avgöra om du hittar ditt alldeles egna fiskeparadis hos oss.
- Här hittar du vår fiskebroschyr! I den kan du läsa mer om alla våra fiskevatten, fiskeregler och var du kan köpa ditt fiskekort.
- Vill du få en överblick över kommunens alla fiskevårdsområden? Spana in vår fiskekarta!
- Vill du få ut så mycket som möjligt av ditt fiske? Anlita någon av våra duktiga fiskeguider! Du hittar dem här.
Vindelälven
Nationalälven Vindelälven rinner rakt genom kommunen och erbjuder många fina fiskeplatser. Här kan du hitta laxfiske i de södra delarna runt Gargnäs, ett fint harrfiske i exempelvis välkända Stensundsforsen eller fiske efter Ammarnäsöring i de norra delarna.
Laisälven
Nedströms länsgränsen finns berömdheter som Hällforsen, Trollforsen, Vitforsen, Kvarnforsen och Gargesonforsen. Med Laisälven-mått rör det sig om forsar med förhållandevis mycket öring, men givetvis även rikliga mängder med Laisälvens stolta symbol – harren. I många av forsarna här är vattnet draperat med stora stenblock, vilket kan göra fisket från land lite mer svårt och spännande.
Sagolika Juktån
I kategorin mindre vattendrag är Juktån förmodligen den å inom Sorsele kommun där det går att fånga de allra största öringarna. Runt midsommar kan ån bjuda på högtidsstunder för den som är villig att avstå dansen runt stången. Inom kommunen finns ett par avsnitt som är speciellt attraktiva. Den övre sträckan löper från Överstjuktan ned till Rastiselet, medan den andra börjar vid utloppet av Storjuktan och går vidare ner till Lomsele. Den övre delen är ganska känslig för högt vattenstånd, men vid rätt tidpunkt kan den å andra sidan vara sagolik.
Intima doldisar
Förutom de ”tunga” älvarna, Vindelälven och Laisälven, finns många mindre vattendrag i kommunen. Det rör sig i regel om små och anonyma, mindre frekvent besökta strömmar. Riktiga doldisar alltså. Olsbäcken, Gargån och Giertsbäcken är några av dessa. Gemensamt för dessa doldisar är att de ofta fungerar som bäst under den första halvan av säsongen. Midsommar och några veckor framåt brukar vara högtid i dem. Här kan hela familjen vara med, de är ypperliga ”träningsvatten” för nybörjare.
Sjöar och tjärnar
Stora sjöar, små sjöar och tjärnar. Det dräller helt enkelt av vatten i Sorseleområdet. Bland de större sjöarna måste Storjuktan och Överstjuktan framhävas, framför allt som trollingarenor. En annan ganska stor sjö strax utanför Sorsele är Norra Svergoträsket, där det simmar storvuxen öring och röding. I Svergoträsket väljer många att fiska från någon av de båtar som finns för uthyrning eller från flytring. Flugfiskarna försöker ofta pricka försommarens kläckningar av sjösandsländor, veckorna efter midsommar.
Om man ska nämna några av de vassaste harrsjöarna är det svårt att inte ta med Stora Harrträsket, Sörslåttjärn, Snorsen, Sarvesträsket och Njuktjaure. Det här rör sig om harrsjöar av allra högsta snitt, vatten där det årligen fångas harrar över två kilo. Den som äger en flytring gör helt rätt i att ta med den till sjöfisket. Den enda konkurrens i form av andra fiskare du bör räkna med är storlommen.